Opiskelu avoimessa yliopistossa

Toinen lukuvuosi on lähtenyt käyntiin, ja ajattelin jakaa vähän kokemuksia tästä opiskelumuodosta.

Miksi opiskella avoimen kautta? Esim:

 • Tavoitteena tutkinto ja avoimen väylän kautta sisään
 • Kokeilu, onko yliopisto ja tämä koulu ja aine minua varten?
 • Opiskelu työn ohessa
 • Lisätä omaa osaamista tietystä aiheesta ilman pitkän tähtäimen tavoitteita

Omalta osaltani 3 ensimmäistä sopivat kuvaan. Kävin myös kokeilemassa pääsykokeissa kerran, mutta totesin, että laitan energiani mieluummin kurssien suorittamiseen kuin pääsykokeisiin lukemiseen. Siksi en mennyt pääsykokeisiin enää toista kertaa 2000 muun kanssa hikoilemaan, jatkoin vain opintopisteiden keräämistä myös kesällä.

Miten tämä käytännössä toimii?

 • Kursseille ilmoittaudutaan netin kautta aina ennen seuraavaa jaksoa, joita on vuodessa 5 + kesäopinnot
 • Suositut kurssit täyttyvät nopeasti, joten pitää olla rekisteröitynyt ja tietää mitkä kurssit aikoo ottaa, ennen kuin ilmoittautuminen aukeaa
 • Suurin osa luennoista ovat iltaisin, osa on myös päiväsaikaan ja osa verkko-opintoja. Sama kurssi voi löytyä sekä lähiopetuksena että verkkokurssina, joten kannattaa huolellisesti katsoa mihin ilmoittautuu
 • Kun on 60 opintopistettä kasassa, voi hakea väylähaun kautta sisään toukokuussa. (Turun Kauppakorkean ka. 2019: 3,74, 2018: 3,13, 2017: 3,01, 2016: 3,20, sisään otetaan vuosittain noin 20 opiskelijaa)
 • Opiskelu avoimessa vaatii itsenäistä työotetta ja päättäväisyyttä!

Tavoitteeni on siis hakea väylän kautta keväällä sisään, joten siinä on ero verrattuna tutkinto-opiskelijaan, jonka ”vain tarvitsee päästä kurssista läpi”. Avoimen kautta opiskelevan on myös pidettävä keskiarvonsa hyvänä.

Plussat

 • Kursseja voi suorittaa omassa tahdissa ja aika vapaasti voi valita kurssit niin, että sopivat omaan kalenteriin
 • Suurin osa tenteistä ovat sähköisiä ja voit tehdä sen tietyn ajan sisään milloin vain
 • Saat varmuuden siitä, onko tämä sitä mitä haluat tehdä
 • Sisään ilman pääsykoetta

Miinukset

 • Sen sijaan että saat opintotukea, maksat opiskelusta
 • Varsinkin jos teet paljon etänä, olet aika yksin, tyypillinen opiskelijayhteisöllisyys ja tuki puuttuu
 • Jos yrittää vuodessa saada 60 op kasaan ennen toukokuuta, voi olla haastavaa sovittaa kaikki kurssit (joista osa pakollisia) mahtumaan
 • Alussa voi olla vaikea tietää miten kaikki toimii, mitä opintoja kannattaa valita, miten löytää oikein, mihin auton voi jättää, mistä saa kirjastokortin ja kulkuläpyskän, mitä kirjoja ja välineitä pitää olla jne.

Vaikka näyttääkin siltä, että miinuksia tuli listattua enemmän kuin plussia, omalta osaltani plussat painavat kuitenkin enemmän. Haastavinta mielestäni on todella ollut löytää kaikki tieto itse hyvin sekavilta nettisivuilta, vaikka ne päivitettiinkin, mutta nyt en löydä taaskaan mitään kun kerran jo opin löytämään jotain. : D

Ihan aina ei ole mennyt kuin Strömsössä… kerran unohdin maksaa ilmoittautumiseni vuorokauden sisään (jolloin voi menettää osallistumisoikeuden ko. kurssille), ja jouduin pyytämään avaamaan maksulinkin uudestaan. Kerran en päässyt tekemään tenttiä kun en saanut avainta ja jouduin lykkäämään sitä kuukaudella ja lukemaan uudestaan. No olen silti tyytyväinen, että viime vuonna sain 30 op kasaan muiden töiden ja valmentajatutkinnon ohessa. Nyt laitan kuitenkin opinnot edelle ja teen töitä enemmän siinä kohtaa kun rahat loppuvat. (Eli pian? :D)

Minulle avoin yliopisto on ollut ehdottomasti oikea valinta, vaikka alussa ajattelin, että hullu olen ja ekan kurssin kakkosen jälkeen meinasin jo lannistua. Sen jälkeen motivaatio on arvosanojen kanssa taas noussut. Yo-keskiarvoni olisi riittänyt suoraan sisään, mutta koska on jo toinen tutkinto alla, sitä ei lasketa (kiitos tästä). Pidän tätä ”pitkän tähtäimen suunnitelmana” enkä aio kiirehtiä. Siinä kohtaa elämää, kun esimerkiksi kädet eivät enää jaksa tehdä yhtäkään käsittelyä, en halua jäädä tyhjän päälle. Opiskelu menee harvoin hukkaan, ja tästä on hyötyä myös oman yritykseni pystyssä pitämiseen. Lisäksi ikinä ei tiedä, mitä uusia ovia matkalla voi avautua!

Saa kysyä jos on aiheesta kysymyksiä, vastailen mielelläni! : )

Juttu avoimesta yliopistosta: YLE 2018
Toinen kirjoitus aiheesta: Valmennuskeskus

Advertisement

Kysy tai kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s